ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΑΛΓΙΑ

Η χρόνια κεφαλαλγία είναι ένα  συχνό και πολύ σημαντικό πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει ο κλινικός γιατρός καθημερινά.

Οι κύριες μορφές κεφαλαλγίας που συναντάμε  είναι η  κεφαλαλγία  τάσης , η ημικρανία, η αθροιστική κεφαλαλγία, οι νευραλγίες κ.α. Η κεφαλαλγία τύπου τάσεως και η ημικρανία αποτελούν τις πιο συχνές μορφές κεφαλαλγίας που επηρεάζουν σημαντικά τη ζωή των πασχόντων  Η κεφαλαλγία τάσης είναι μια συχνή μορφή πονοκεφάλου κατά την οποία παρατηρείται ένας διάχυτος πονοκέφαλος ήπιας ή μακράς έντασης,  ενώ η ημικρανία παρουσιάζεται ως μονόπλευρη κεφαλαλγία που εμφανίζεται περιοδικά και συνοδεύεται και με άλλα συμπτώματα από το αυτόνομο νευρικό σύστημα.  Ο βελονισμός είναι μία φυσική θεραπευτική μέθοδος που μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του πονοκεφάλου.

Ποιες οι αιτίες έναρξης της κεφαλαλγίας τάσεως?

Η κεφαλαλγία τάσεως είναι η συχνότερη μορφή πονοκεφάλου. Συναντάται σε άντρες και γυναίκες και ειδικότερα σε γυναίκες που έχουν περάσει τα 40 έτη λόγω ορμονικών αλλαγών. Οι κυριότεροι  παράγοντες που μπορεί να πυροδοτήσουν την κεφαλαλγία τάσεως είναι  το άγχος, η κατάθλιψη, προβλήματα ύπνου αλλά κι η στάση του σώματος ιδίως εν ώρα εργασίας. Οι περισσότεροι άνθρωποι νιώθουν ένα σφίξιμο στο κεφάλι, σαν να τους πιέζει κάτι από την περιοχή του μετώπου μέχρι και το πίσω μέρος του κεφαλιού.

Πως θα καταλάβω αν έχω πονοκέφαλο ή ημικρανία?

Οι ημικρανίες  προσβάλλουν τη μια πλευρά του κεφαλιού ,εμφανίζονται περιοδικά , έχουν ποικίλη  διάρκεια συνήθως μια με δυο ημέρες αλλά  που μπορεί να φτάσει  σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και μια εβδομάδα.  Οι ασθενείς που πάσχουν από ημικρανίες  συχνά αναφέρουν και γενικά συμπτώματα όπως ναυτία, έμετο , διάρροια, φωτοφοβία, μεταβολές στη διάθεση , την όρεξη, την σεξουαλική διάθεση ενώ σπάνια αναφέρονται νευρολογικά ελλείμματα.

Η ημικρανία φαίνεται ότι αγαπά περισσότερο τις γυναίκες, συνήθως εμφανίζεται μετά  την ηλικία των 30 ετών  και σχετίζεται με κληρονομικότητα αφού οι περισσότεροι ασθενείς αναφέρουν πως κάποιο άτομο από το συγγενικό τους περιβάλλον εμφάνιζε συμπτώματα ημικρανίας.

Πως γίνεται η διάγνωση της κεφαλαλγίας τάσεως?

Για να γίνει η διάγνωση της κεφαλαλγίας τάσεως λαμβάνεται πλήρες ιστορικό του ασθενή και περιγραφή λεπτομερειών γύρω από τον πονοκέφαλο όπως διάρκεια, στιγμή της ημέρας που εμφανίζεται, τυχόν δραστηριότητες που συνδέονται με την εμφάνισή του, και τέλος προχωράμε και σε νευρολογική εξέταση.

Η κεφαλαλγία τάσεως δεν έχει αρνητικές επιπτώσεις για τον οργανισμό. Το μόνο πρόβλημα που μπορεί να δημιουργήσει ουσιαστικά είναι η κατάχρηση παυσίπονων.

.

Ποια τα οφέλη και η αποτελεσματικότητα του βελονισμού στην κεφαλαλγία?

Η ευεργετική δράση του βελονισμού στην αντιμετώπιση των κεφαλαλγιών αποτελεί μια από τις πιο  μελετημένες επιστημονικά εφαρμογές της θεραπευτικής με βελονισμό τα τελευταία 20 χρόνια.

Ο βελονισμός στην κεφαλαλγία  δρα με δύο τρόπους, είτε προληπτικά, είτε θεραπευτικά. Στην περίπτωση που εφαρμόζεται προληπτικά, γίνεται βελονισμός σε επιλεγμένα σημεία του σώματος  και του κρανίου  που έχουν στόχο την μείωση στη συχνότητα εμφάνισης των κρίσεων,την μείωση έως και εξάλειψη του πόνου .Ο βελονισμός ως μια απόλυτα φυσική μέθοδος αντιμετώπισης του πόνου είναι γνωστό   ότι προκαλεί την έκλυση ενδορφινών και άλλων νευροχημικών παραγόντων στον εγκέφαλο και το Νωτιαίο Μυελό  οι οποίες προκαλούν αίσθημα ευφορίας και αναλγησίας.

Όταν γίνεται θεραπευτικά, ο βελονισμός μπορεί να επιφέρει άμεσα αποτελέσματα Οι  βελόνες τοποθετούνται σε κατάλληλα σημεία που θα επιλέξει ογιατρός- βελονιστής με στόχο την  απενεργοποίηση μυϊκών περιοχών που δημιουργούν πόνο, αλλά και στην έκκριση σεροτονίνης και ενδορφινών που έχουν παυσίπονη δράση.

Όπως αναφέρει το Βρετανικό Συμβούλιο Ιατρικού Βελονισμού  η υπεροχή της αποτελεσματικότητας του βελονισμού στην ημικρανία  σε σχέση με άλλες συμβατικές θεραπείες επιτυγχάνεται :

.ασκώντας αναλγητική δράση

.ελλατώνοντας τη φλεγμονώδη αντίδραση του οργανισμού

.ρυθμίζοντας την ενδο και εξωκρανιακή ροή του αίματος

.αυξάνοντας τα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο.

Πως γίνεται η θεραπεία με βελονισμό?

Ο βελονισμός είναι μια απολύτως ασφαλής θεραπεία που χρησιμοποιεί μικρές ειδικές βελόνες σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος.  Ο αριθμός των συνεδριών αποφασίζεται σε συνεργασία με τον γιατρό/ βελονιστή. Συνήθως γίνονται τρεις συνεδρίες για δύο εβδομάδες. Εν συνεχεία προτείνονται επιπλέον συνεδρίες βελονισμού ανά τακτά χρονικά διαστήματα μέχρι να εξαλειφθούν  τα συμπτώματα. Ο χρόνος που απαιτείται είναι πό 30 έως 40 min. Απαιτούνται τουλάχιστον έξι συνεδρίες για να έχουμε θεραπευτικό αποτέλεσμα. Σε περιπτώσεις χρόνιου πόνου μπορεί να χρειαστούν περισσότερες συνεδρίες για να θεραπεύσουμε την κεφαλαλγία.

Μίνι Βιογραφικό

Η ιατρός Μαριάνθη Πανίδου - Μητακίδου γεννήθηκε στην Νίκαια του Πειραιά τον Ιανουάριου του 1965. 
Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών το 2000 με βαθμό "Λίαν Καλώς" και απέκτησε την ειδικότητα της Γενικής - Οικογενειακής Ιατρικής το 2004.

 

Περισσότερα

pistwtikes kartes

logo

ΚΑΙΣΑΡΕΙΑΣ 2 & 7ης ΜΑΡΤΗ - Νίκαια - Πειραιάς 18450 Ελλάδα
210 - 49 21 440 - 6974781240