ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΥΠΝΟΥ

Οι διαταραχές ύπνου είναι πολύ συχνό φαινόμενο.  Υπάρχουν πάνω από 80 διαταραχές ύπνου. Μερικές από αυτές είναι αϋπνία, η υπερυπνία, η υπνοβασία, η διαταραχή εφιαλτών κ.α.  Περίπου ένας στους τρεις ανθρώπους θα εμφανίσουν αϋπνία σε κάποια στιγμή της ζωής τους. Ανάλογα με το πόσο συχνά συμβαίνει και για πόσο διάστημα κρατά αυτή η κατάσταση χαρακτηρίζεται ως ήπια ή σοβαρή.

Η αϋπνία μπορεί να είναι χρόνια ή βραχυπρόθεσμη. Όταν τα συμπτώματα κρατούν περίπου 3 φορές την εβδομάδα για περισσότερο από ένα μήνα τότε μιλάμε για χρόνια αϋπνία. Όταν τα συμπτώματα έχουν μικρότερη διάρκεια τότε η αϋπνία είναι βραχυπρόθεσμη.

Ποια τα συμπτώματα των διαταραχών ύπνου?

Ο ασθενής:

  • Δυσκολεύεται να κοιμηθεί και τελικά καταφέρνει να κοιμηθεί 1-2 ώρες μετά από μεγάλη ταλαιπωρία
  • Δεν κοιμάται συνεχόμενα για ώρες, αλλά ξυπνάει πολλές φορές στη διάρκεια της νύχτας, και το πρωί νιώθει εξαντλημένος
  • Πιθανόν να μην κοιμηθεί καθόλου
  • Ξυπνάει μέσα στη νύχτα και δεν κοιμάται ξανά

Ποιες οι αιτίες εμφάνισης των διαταραχών ύπνου?

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που προκαλούν τις διαταραχές ύπνου. Μερικοί από τους πιο σημαντικούς είναι το στρες, οι σωματικοί πόνοι, η εμμηνόπαυση, η κατάθλιψη κ.α. Ο ύπνος είναι απαραίτητος για την καλή υγεία του ανθρώπου. Οι διαταραχές ύπνου δημιουργούν προβλήματα όπως κόπωση, αδύναμη μνήμη, κακή διάθεση κτλ.

Πως διαπιστώνει κανείς ότι πάσχει από διαταραχές ύπνου?

Όταν απευθυνθεί κανείς σε έναν ιατρό/βελονιστή συζητά τις συνήθειες του ύπνου του, την κατανάλωση φαρμάκων, αλκοόλ και καφεΐνης. Πολλές φορές μέσω αυτών των απλών ερωτήσεων μπορεί να διαπιστωθεί η αιτία εμφάνισης διαταραχών ύπνου. Αν όμως η αιτία δεν είναι εμφανής, ο γιατρός ζητά την καταγραφή ενός ημερολογίου ύπνου.

Πως βοηθάει ο βελονισμός στις διαταραχές ύπνου?

Μέσω του βελονισμού επιτυγχάνουμε χαλάρωση και απενεργοποίηση των κέντρων του αναλυτικού εγκεφάλου που ευθύνεται για το άγχος και τη στεναχώρια. Ουσιαστικά απελευθερώνονται στον εγκέφαλο ουσίες όπως η νοραδρεναλίνη που έχει αντικαταθλιπτική δράση, η σεροτονίνη που ελέγχει το άγχος, η β-εγκεφαλίνη με ισχυρή αναλγητική δράση κ.α. Έτσι, εξισορροπείται η αρτηριακή πίεση και η ταχυκαρδία, προκαλείται χαλάρωση και οι ασθενείς νιώθουν ευεξία και ηρεμία. Η ποιότητα του ύπνου τους βελτιώνεται αισθητά. Παρουσιάζουν μειωμένο στρες και αυξάνεται η ενεργητικότητα τους.

Σε ποια σημεία τοποθετούνται οι βελόνες?

Η θεραπεία της αϋπνίας μέσω του βελονισμού περιλαμβάνει είτε Σωματοβελονισμό (όπου οι  βελόνες τοποθετούνται σε  διαφορετικά σημεία στο σώμα μας  , στους καρπούς, στις παλάμες και τα πόδια), είτε  Ωτοβελονισμό(Οι βελόνες τοποθετούνται σε σημεία του αυτιού) ή συνδυασμό τους.

Τα αποτελέσματα του βελονισμού είναι μόνιμα?

Τα αποτελέσματα της θεραπείας είναι μακροπρόθεσμα. Ο βελονισμός δεν αντιμετωπίζει μόνο τα συμπτώματα αλλά χτυπά την αιτία του προβλήματος. Έτσι το άτομο συνεχίζει να νιώθει καλά ακόμα και όταν ολοκληρωθεί ο κύκλος θεραπείας.

Σε ποιες διαταραχές ύπνου μπορεί να φανεί χρήσιμος ο βελονισμός?

Μερικές από τις διαταραχές ύπνου που μπορεί να αντιμετωπίσει κάποιος μέσω του βελονισμού είναι:

  • η αϋπνία
  • η υπερυπνία
  • οι νυχτερινές κρίσεις πανικού
  • η νυχτερινή ενούρηση, το τρίξιμο δοντιών, οι εφιάλτες που εμφανίζονται συνήθως σε παιδιά

Ποια η σημασία του ύπνου?

Η έλλειψη ύπνου προκαλεί την έκκριση υπερβολικής ποσότητας των λεγόμενων ορμονών του στρες, δηλαδή αδρεναλίνη και κορτιζόλη. Αυτές οι ορμόνες κάνουν τους ανθρώπους νευρικούς και κακοδιάθετους. Η κορτιζόλη για παράδειγμα συνδέεται με την υψηλή πίεση του αίματος και την καταστολή της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος.

Όταν ο ύπνος δεν είναι αρκετός ο άνθρωπος παρουσιάζει μειωμένη κρίση, η απόδοσή του στην εργασία δεν είναι η ίδια, ενώ δραστηριότητες που φαντάζουν απλές όπως η οδήγηση ή ο χειρισμός μηχανημάτων, τον δυσκολεύουν.

Εξαιτίας του άγχους και των δυσκολιών της καθημερινής ζωής πολλοί άνθρωποι παρουσιάζουν διαταραχές ύπνου.  Ο βελονισμός είναι μια πανάρχαια τεχνική που μπορεί να τις θεραπεύσει και να μας χαρίσει ήσυχο και ποιοτικό ύπνο.

Μίνι Βιογραφικό

Η ιατρός Μαριάνθη Πανίδου - Μητακίδου γεννήθηκε στην Νίκαια του Πειραιά τον Ιανουάριου του 1965. 
Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών το 2000 με βαθμό "Λίαν Καλώς" και απέκτησε την ειδικότητα της Γενικής - Οικογενειακής Ιατρικής το 2004.

 

Περισσότερα

pistwtikes kartes

logo

ΚΑΙΣΑΡΕΙΑΣ 2 & 7ης ΜΑΡΤΗ - Νίκαια - Πειραιάς 18450 Ελλάδα
210 - 49 21 440 - 6974781240