ΤΡΟΦΙΚΗ ΔΥΣΑΝΕΞΙΑ- ­ ΤΕΣΤ ΔΥΣΑΝΕΞΙΑΣ ΤΡΟΦΩΝ

 Το τεστ δυσανεξίας τροφών  είναι μία εργαστηριακή εξέταση αίματος που σκοπό έχει να μας δείξει ποιες τροφές προκαλούν στον οργανισμό κάποια αντίδραση. Πολλές φορές οι πονοκέφαλοι, το φούσκωμα, οι πόνοι στο έντερο μπορεί να οφείλονται στην κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών και όχι σε παθολογικά αίτια. Ακόμη και υγιεινές τροφές μπορεί να προκαλέσουν ακμή ή δερματικό έκζεμα, γιατί  ο οργανισμός μας  δεν  μπορεί να τις ανεχτεί. Μεγάλο μέρος του πληθυσμού υποφέρει από τροφική δυσανεξία.

Τι είναι η τροφικήδυσανεξία?

 Η τροφική δυσανεξία είναι κάθε αντίδραση του οργανισμού σε ένα ερέθισμα που προέρχεται από την κατανάλωση μιας τροφής. Τα άτομα που υποφέρουν από τροφική δυσανεξία παρουσιάζουν διαταραχή απορρόφησης, αφομοίωσης και μεταβολισμού της  συγκεκριμένης τροφής.

Μόλις ένα άτομο  καταναλώσει την  δυσανεκτική  τροφή , αμέσως ο οργανισμός του αντιδρά και ενεργοποιεί αμυντικούς μηχανισμούς για να την αντιμετωπίσει επειδή  οι αμυντικοί του μηχανισμοί την  αναγνωρίζουν  ως κάτι το επιβλαβές για τον οργανισμό.

  Ποιοι παράγοντες ευθύνονται για την τροφική δυσανεξία?

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν τροφική δυσανεξία. Μερικοί από αυτούςείναι:

Οι τρόποι καλλιέργειας με χρήση φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων και αντιβιοτικών

Η συντήρηση των τροφών με πρόσθετες χημικές ουσίες, συντηρητικά και χρωστικές

Οι σύγχρονες μέθοδοι συσκευασίας των τροφών

Η έλλειψη ενζύμων από τον οργανισμό

Η μόλυνση του υπεδάφους και των υδάτων

 Πωςανιχνεύεται η τροφικήδυσανεξία?

Το τεστ δυσανεξίας είναι μία εξέταση αίματος που γίνεται από τον ιατρό σας.  Μόλις ληφθεί αίμα από το άτομο και αφού το επεξεργαστούμε κατάλληλα, φέρνουμε σε επαφή τα λευκά αιμοσφαίρια με τροφικό συμπύκνωμα.  Από αυτή τη διαδικασία προκύπτει ο βαθμός αντίδρασης σε κάθε τροφή. Από τα συνολικά αποτελέσματα δίνονται και οι αντίστοιχες οδηγίες διατροφής. Ανάλογα με το βαθμό δυσανεξίας που θα προκύψει απομακρύνουμε τις τροφές από το διαιτολόγιο του ασθενή σε τόσο χρονικό διάστημα όσο  ο οργανισμός  χρειάζεται για να μπορεί να ανακάμψει  και σταδιακά  οι τροφές μπορούν να επανενταχθούνξανά με τη συνεργασία του ιατρού σας.

 Ποιοι είναι οι πιο συχνοί τύποι τροφικής δυσανεξίας?

Τροφές που προκαλούν αλλεργία: με την κατανάλωση αυτών των τροφών μπορεί να παρατηρηθεί αναφυλαξία, άσθμα, κνίδωση. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν τροφές όπως τα ψάρια, τα αυγά, οι ξηροί καρποί, τα οστρακοειδή.

Η λακτόζη: υπάρχουν οργανισμοί που δε μπορούν να απορροφήσουν το σάκχαρο της λακτόζης. Συνήθως η δυσανεξία στη λακτόζη είναι κληρονομική. Τροφές που ευθύνονται είναι το γάλα και γενικά τα γαλακτοκομικά είδη.

Η γλουτένη: πρόκειται για μια ουσία που βρίσκεται στο σιτάρι, τη σίκαλη και το κριθάρι. Άτομα που παρουσιάζουν δυσανεξίας στη γλουτένη είναι καλό να αποφεύγουν το ψωμί, το αλεύρι και άλλα τέτοια προϊόντα.

Δυσανεξία σε πρόσθετα: σε πολλά προϊόντα προστίθενται συστατικά για ενίσχυση της γεύσης, του χρώματος ή τη συντήρησή τους. Η κατανάλωση τους μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο, κοκκίνισμα, δυσφορία. Τέτοια προϊόντα είναι το κρασί, τα αλλαντικά κ.α.

Φυτικές ίνες: οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε λαχανικά και φρούτα παρότι είναι ωφέλιμες για τον οργανισμό, σε ορισμένους ανθρώπους δημιουργούν προβλήματα όπως η σπαστική κολίτιδα.

Τροφές που προκαλούν πονοκέφαλο: υπάρχουν τροφές που μετά την κατανάλωσή τους μπορεί να εκδηλωθεί πονοκέφαλος. Δεν πρόκειται για μία αμιγώς τροφική αλλεργία. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν τροφές όπως η σοκολάτα, ο καφές, τα αλλαντικά, το κόκκινο κρασί κ.α.

Ποια τα συμπτώματα τροφικήςδυσανεξίας?

Τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσει κάποιος που πάσχει από τροφική δυσανεξία είναι :

Αναπνευστικό σύστημα: δύσπνοια, άσθμα, ιγμορίτιδα

Δερματολογικά προβλήματα: ακμή, αναφυλαξία, έλκη στόματος, κνίδωση

  Γαστρεντερικό σύστημα: αίσθημα δυσφορίας,  σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, κολίτιδα Νευρολογικό σύστημα: ημικρανίες, πονοκέφαλοι,αϋπνία, ζάλη

Μεταβολικά προβλήματα: παχυσαρκία, διαβήτης, κατακράτηση υγρών

 Ποια τα οφέλη απότο τεστ δυσανεξίαςτροφών?

Το τεστ δυσανεξίας μας δίνει με ακρίβεια τις τροφές που επηρεάζουν τον μεταβολισμό του οργανισμού μας και δεν ‘’ταιριάζουν’’ με αυτόν. Μόλις μειωθεί η λήψη αυτών των τροφών επανέρχεται η ισορροπία του οργανισμού. Αυτό συνεπάγεται καλύτερη λειτουργία του μεταβολισμού και απώλεια βάρους χωρίς αυστηρές δίαιτες, αντιμετώπιση χρόνιων καταστάσεων όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου η κολίτιδα κτλ. Οι διατροφικές οδηγίες που δίνονται μετά τη λήψη των αποτελεσμάτων του τεστ δυσανεξίας τροφών, είναι καλό να ακολουθηθούν για ένα διάστημα περίπου 3 μηνών. Αυτός είναι ο χρόνος που χρειάζεται ο οργανισμός για να επανέλθει σε ένα φυσιολογικό επίπεδο.

Ιδανικό θα ήταν μετά την πάροδο των 3 μηνών να γίνει επανεξέταση για να δούμε με ακρίβεια ποιες τροφές συνεχίζουν να προκαλούν τροφική δυσανεξία.

Μίνι Βιογραφικό

Η ιατρός Μαριάνθη Πανίδου - Μητακίδου γεννήθηκε στην Νίκαια του Πειραιά τον Ιανουάριου του 1965. 
Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών το 2000 με βαθμό "Λίαν Καλώς" και απέκτησε την ειδικότητα της Γενικής - Οικογενειακής Ιατρικής το 2004.

 

Περισσότερα

pistwtikes kartes

logo

ΚΑΙΣΑΡΕΙΑΣ 2 & 7ης ΜΑΡΤΗ - Νίκαια - Πειραιάς 18450 Ελλάδα
210 - 49 21 440 - 6974781240